WAT IS DAT?
OEFENEN
DOELGROEP
PROJECTEN
NIEUWS
AAD
LINKS
PARTNERS
CONTACT

week van de alfabetisering

 
NIEUWS

27 augustus 2013
NEELAND in HETPALEIS in Antwerpen


Van 8 tot 15 september is het week van de Alfabetisering. Om dit te vieren presenteren we NEELAND, het luisterogen-verhaal van Nic Balthazar met beelden van NYKLYN. Een verhaal dat een muzikale vertelling én een boek werd voor mensen voor wie lezen niet/minder evident is.

Op zaterdag 14 september 2013 om 20u in HETPALEIS in Antwerpen.
In het bijzijn van Pascal Smet, Vlaams minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel.

Wilt u zelf ook een Luisterogen-voorstelling bijwonen?
Wilt u genieten van het wondermooie beeldverhaal van Nic Balthazar met beelden van Nyklyn?
Dan nodigen we u graag uit op deze bijzondere avond!
Inschrijven en reserveren kan via onthaal@hetpaleis.be.


13 juni 2013
Luisterogen op de NATECLA conferentie in Sheffield (5-7 juli 2013)

Oliva Moors en Dr. James Simpson stellen Luisterogen voor op de NATECLA-conferentie in Sheffield. NATECLA staat voor "the National Association for Teaching English and other Community Languages to Adults."Uit het programma:
"Listening Eyes: A visual approach to art education
Listening Eyes is an innovative visual approach to literacy education through art, for use outside and inside classrooms. It is aimed at those without easy access to cultural knowledge, perhaps because of limited language competence, economic situation or migration status. Students using Listening Eyes work with their teachers alongside authors, poets, designers, artists, photographers … . It is also being developed in collaboration with museums, libraries and mental health organizations. In this session we describe its objectives, and examine some of its materials, workshops and activities. We consider how the approach could be relevant for ESOL contexts in the UK."


Meer info...


5 juni 2013
Luisterogen effectmeting

Luisterogen in een effectmeting door twee studenten orthopedagogiek van de universiteit Utrecht gaat door met als thema:
Laaggeletterde jongeren en laaggeletterde volwassenen.
Zorgt het integreren van artistieke elementen uit het Luisterogen concept tot meer leeshonger?
Zorgt het ook voor meer leesplezier en een positiever zelfbeeld en meer zelfrespect?
Welke aanvullingen en correcties op de huidige methodiek kan het alfabetiseren optimaliseren?


5 mei 2013
Week van de alfabetisering - van 8 t.e.m. 15 september 2013

De Wereld-alfabetiseringsdag wil aandacht schenken over de hele wereld aan analfabetisme.
Ook Luisterogen doet mee. Met de muzikale theatervoorstelling van Neeland in het Paleis en de lancering van het gelijknamige boek. Meer info volgt.

Nic Balthazar maakt mooie verhalen. Zoals Neeland. Een verhaal over de even harde als hoopvolle zoektocht van jonge asielzoeker naar geluk.

Eerst geschreven als een “Luisterogen”-verhaal voor laaggeletterde jongeren, nu bewerkt tot een muzikale vertelling.Neeland wordt niet enkel begeleid door muziek maar ook – hoe kan het ook anders bij een filmmaker- door beeld.


06 januari 2013
Jan Simoen overleden

Op 5 januari is Jan Simoen overleden.
Hij schreef Het gele papiertje, het eerste Luisterogen verhaal.
Tot op het einde was hij vol vuur en liefde en bleef hij in gedachten bij alle Luisteroogjes.
“Tot ziens!”, zei hij.
“Tot ziens, Jan!”


12 juli 2012
Week van de alfabetiseringWeek van de Alfabetisering

Van 3 tot 9 september is het Week van de Alfabetisering. Voor deze bijzondere gelegenheid stelt Nic Balthazar het gloednieuwe verhaal Neeland voor dat hij schreef voor de vierde editie van het project Luisterogen. Dat gebeurt op 5 september in Den Haag en op 7 september in Antwerpen.
Meer informatie...


24 april 2012
Workshops

Luisterogen biedt in samenwerking met Plantin Moretus museum en stad Antwerpen vanaf mei 2012 drie workshops aan. Telkens voor groepen van max. twaalf laaggeletterde jongeren/ jongvolwassenen/volwassenen.

Eerste deel:: zetten en drukken van AAD woorden
Tweede deel: etsen van een beeld passend bij het AAD woord
Derde deel: het inbinden van AAD woorden en beelden tot een boek.

Bijkomend is er ook een interactieve tentoonstelling rond de tien AAD woorden. In het Plantin Moretus museum. Deze activiteit gaat door vanaf juni 2012 en is erg aantrekkelijk voor jong en oud vanaf 9 jaar.
Meer info contacteer: info@luisterogen.be


1 maart 2012
Bijeenkomst Zuidschool in ABC-huis

Op 26 januari 2012 nodigden Luisterogen en de moedergroep alle dove en slechthorende kinderen van de Zuidschool uit. In het ABC-huis in Brussel. Dit van 10 tot 14 uur.

Vier uur lang konden alle lagere schoolkinderen en hun begeleiders workshops meemaken. Genieten van creatieve ateliers. Rondwandelen in een interactief labo of een interactieve ontdekkingstocht maken. ’s Middag trakteerde de moedergroep op een heerlijke soep en brood.